INTERVIEW METRO ON MANNEN MET POTENTIE

August 12, 2015

Een zelfportret met elke Tinderdate, met of zonder kleren. De Amsterdamse fotografe Marieke de Bra (35) doet het gewoon. Dat ze na het openbaren van haar foto’s veel aandacht zou krijgen, had ze wel verwacht. Dat het bij de negatieve kritiek vaak aan onderbouwing ontbreekt, niet. „Ik verbaas mezelf over de bekrompenheid in onze ‘vrije’ maatschappij.”

Als De Bra binnen komt lopen voor het interview, komt er ook écht iemand binnen. De fotograaf straalt één en al persoonlijkheid uit. De Bra weet goed wat ze wil: „Dat iedereen zichzelf kan zijn met alle uitspattingen die daarbij horen.” Het is dit verlangen dat de rode draad vormt door al haar werk.

De Amsterdamse geeft zich in haar intieme serie ’Mannen met potentie’ letterlijk en figuurlijk bloot. „Na acht jaar vrijgezel zijn, wilde ik de wereld van het daten ontdekken.” Datingapp Tinder werd op aanraden van een vriendin snel geïnstalleerd. Maar wat moet je doen als je daten maar eng vindt? De Bra: „Het is vrij logisch dat ik al snel aan mijn camera dacht.” Het apparaat bleek opnieuw haar beste vriend bij het ontdekken van een wereld die ze niet kent.

UITGEBREIDE SCREENING

In haar serie ‘Ik hou van hobby’s’ bijvoorbeeld, zette ze haar camera in om mensen te ontmoeten die op extreme wijze een hobby beoefenen. Met haar camera overbrugt ze de barrière tussen de geportretteerde en zichzelf. De mannen met wie Marieke date, kiest ze niet in het wilde weg uit. „Vooraf heb ik ze uitgebreid gescreend.” Door met ze te chatten, krijgt De Bra inzicht of de man bij haar past. Ook licht ze hen in over haar plannen voor een foto. „Alleen als ik het gevoel heb dat we een klik hebben, spreek ik met hen af.” Een op zeker geslaagde date betekent dat niet. „Nee hoor, natuurlijk heb ik weleens afspraakjes waarbij die klik toch ontbreekt.” In de portretten die ze maakt, probeert ze haar gevoel tijdens de date vast te leggen. „Inderdaad, soms ziet zo’n foto er best ongezellig uit.”

Dat er veel commotie over haar laatste werk zou ontstaan, zag De Bra wel aankomen. „Maar dat de kritiek zo miniem onderbouwd wordt, verbaast me. Ik had niet verwacht dat mensen anderen zo fel veroordelen op hun levenswijze.” Maar wat is het dan dat de discussie zo doet oplaaien, een beetje naakt kennen we allemaal toch wel? „Ik leef niet anders dan veel andere vrijgezelle vrouwen in onze maatschappij. Ik date en ja, dan ga je weleens met zo’n man naar bed. Het ‘probleem’ voor sommige mensen is waarschijnlijk dat ik daadwerkelijk laat zien dat het oké is om zo te zijn.”


PIJNPUNTEN

De Amsterdamse heeft geen moeite met de kritiek. „Ik vind het ergens ook wel mooi, omdat je zo goed kunt zien waar de pijnpunten in onze maatschappij liggen. En dat is dus bijvoorbeeld bij vrouwen en seks.” Aangevallen voelt ze zich dan ook niet en stoppen met de serie is wel het laatste waar ze aan denkt. „Ik identificeer me niet met mensen die hoer of slet roepen”, vertelt ze stellig. „En ik ben van plan door te gaan totdat ik gevonden heb wat ik zoek.”

No items found.