Selecteer een pagina

‘Huisje, boompje, baseje’ is my new column for Mainline Magazine. Every edition I portray someone else with a serious drug addiction ├índ a house. Having a house is not necessarily usual for this group of people as long time users often end up homeless.
My very first interview is with Klaas. A charming 50-year old heroine addict, who lives in an assisted living flat for drug users.
Text & photography by me.

PORTRAITS
Klaas in his private studio in The Hague

“Welkom in Den Haag schat. Stap maar in mijn driewielertje, dan slinger ik ons met mijn zwaailicht aan naar huis.
Ik heb trouwens gezegd dat je mijn maatschappelijk werker bent, want ik mag hier geen bezoek ontvangen. Dat is wel lastig hoor, zo kun je toch geen relatie opbouwen? Ik zou zo graag eens spontaan een vrouw mee naar huis nemen of een vriend. Straks heb ik een kerstboom, maar kan ik die gezelligheid met niemand delen. Kijk, hier is het, seniorenflat Woodstock. Hiervoor woonde ik een jaar in mijn karretje, maar omdat ik 50 werd, kwam ik in aanmerking voor begeleid wonen. We worden hier dagelijks om acht uur wakker gemaakt om te checken of we nog leven. We krijgen dan ook methadon. Ik ben geen junkie, ik ben ‘gebruiker’: ik ruim mijn huis op, poets mijn tanden, draag mooie kleding. Ik base coke om te functioneren, niet om high te worden. De eerste hit van de dag voelt het beste, de rest is onderhoud. Vroeger kon ik mijn huur en verslaving betalen door mijn werk als gigolo. Dat doe ik niet meer, ik repareer nu van alles: ik heb twee rechter handen”.