Selecteer een pagina

“Als je uitgaat, heb je wel eens sex ja.” Fotografe Marieke de Bra is verbaasd over de reacties op haar foto’s met Tinderdates. Marieke (37):
“Ik werd uitgemaakt voor slet. Sommige mensen vinden blijkbaar dat single vrouwen niet met mannen naar bed mogen gaan.” Ze was pas net bezig met haar project toen de media het oppikten. “Een journalist van Het Parool hoorde ervan via vrienden, en voor ik het wist zat ik bij Jinek.” Het overrompelde haar. Want ze maakte de foto’s helemaal niet om een lans te breken voor Tinder of sex. Ze maakte ze voor zichzelf. “Ik was gefrustreerd in de liefde. Mijn geschiedenis bestaat uit onenightstands en ongelukkige relaties. “De mannen hadden bindingsangst of vonden mij niet belangrijk genoeg om hun best voor te doen.” Toen het in 2014 na acht maanden daten weer stukliep met een jongen, dacht ze: als ik ooit nog een harmonieuze relatie wil, moet ik een ander soort man ontmoeten. Ik moet buiten mijn kring van vrienden en kennissen treden. Ik moet op Tinder. Maar afspreken met wildvreemden vond ze doodeng. Dus zette ze haar camera in. Als excuus. “Als ik fotografeer durf ik meer, ik verken werelden waar ik normaal niet kom.”

Marieke liep als klein meisje al rond met de videocamera van haar vader. Ze ging naar de School voor Journalistiek en deed de kunstacademie. En nu maakt ze naast opdrachten voor kranten en tijdschriften ook haar eigen werk. Zoals de twintig portretten met Tinderdates; Mannen met Potentie
“Als het klikte tijdens het chatten en ze wilden op date, vroeg ik of ze op de foto wilden. Bij de één voelde ik vrij snel dat het niets zou worden, en zei: ‘Zullen we de foto dan maar maken?’ Dat brak het ijs waardoor we nog een uur op zijn balkon gezellig met de camera stonden te klooien. Bij een ander voelde ik wel aantrekkingskracht. Ik bracht een heel weekend met hem door en bedacht op het laatste moment, al zoenend op de bank: oh, we moeten nog een foto maken.”

‘Het vervelende van verlatingsangst is dat je op mannen valt die je verlaten’

In diezelfde periode ging Marieke in therapie. Ze blijkt verlatingsangst te hebben. “Het lag niet aan de mannen, het lag aan mij. Ik viel op de verkeerde types. Het vervelende van zo’n stoornis is dat je er onbewust bevestiging voor zoekt. Bij mannen die mij sowieso gingen verlaten dus.”

Dankzij de psycholoog herkent Marieke nu de signalen. Als een man niet enthousiast genoeg is, kapt ze het af. “Ik heb een tijd gedacht: dan blijf ik wel alleen. Maar dankzij Tinder weet ik dat ze er wel zijn: sympathieke mannen die zich willen binden.” Dat de ware er nog niet tussen zat, geeft niet. Marieke heeft geen haast. “Ik heb geen kinderwens, dus geen last van een tikkende klok.” Ze durft inmiddels uit te gaan zonder camera. Haar nieuwe fotoserie, Tindersetjes, draait om gelukkige stelletjes die elkaar in de digitale wereld hebben ontmoet. “Voor mij is Tinder geen ‘oppervlakkige seksdate-app’. Integendeel, ik geloof dat je er echte liefde kunt vinden.