Selecteer een pagina

Deze dames uit Amsterdam Noord waren de hele zondag in touw om op Texel het wereldrecord pootjebaden te verbreken. Dat is helaas mislukt, maar de poging zelf zal hen lang bijblijven. Niet alleen in hun herinnering. Vooral in verkrampte voetjes, zure kuitspieren en stramme heupen. Over het zwaarste deel van de dag was de groep het eens: lopen door het rulle zand naar het water toe, waar een record verbroken had moeten worden. Text & photography by me.

Annie Beekman (85)

Annie zit op maar liefst drie sporten: sjoelen, koersbal én ouderen gymmastiek. Toch heeft ze veel spierpijn overgehouden aan het Texelse avontuur. “Ik heb zó’n last van mijn rug en benen, wat ben ik toch een oud wijf!” Ze heeft het vaak niet door dat ze al zo oud is: “In mijn hoofd wil ik vanalles en dan heb ik gewoon niet door dat ik het niet meer kan.” Normaal gesproken loopt mevrouw Beekman met een rollator, maar dat kon zondag niet de hele tijd. Het laatste stuk door het zand naar de zee bijvoorbeeld. Ze had speciaal voor het uitje naar Texel haar “luxe rollator” meegenomen. Die is makkelijker opvouwbaar en lichter.

Annie Hilbrink (84)

Dit is Annie Hilbrink, een jaartje jonger dan haar naamgenoot en dikke vriendin. Mevrouw Hilbrink heeft wat last na zondag, maar vond dan ook dat ze “niet mocht piepen en moest doordouwen”. Het was best zwaar: door los zand zonder rollator, maar het was het helemaal waard.
In Amsterdam heeft ze een auto. Ze staat ook op de lijst voor een scootmobiel. “Maar daar wacht ik nog even mee hoor, ik zou me dood schamen.” Annie verveelt zich nooit: “Het is je eigen schuld als je leven saai is.” Annie gaat met mevrouw Beekman naar sjoelen, koersbal, gym en de creaclub. “Ik heb zelfs Facebook op mijn Sumsing”.
Of nee, het is een Samsung.”

Gonnie Sijmons (79)

Gonnie heeft geen heimwee naar vroeger en maakt zich ook niet druk om het moment dat ze minder mobiel zal zijn. Waarom zou ze? “Alles wat niet kan, dat kan niet”. Fietsen bijvoorbeeld, dat kan mevrouw Sijmons niet meer. Pootjebaden doet ze daarentegen als een pro. Toch gaat Gonnie vandaag de hele dag in bed liggen. “Ik ben zó moe van afgelopen zondag, maar had eerder deze week echt geen tijd om uit te rusten: handwerkclub en andere afspraken”. Vroeger was Gonnie ook al een druk meisje, ze fietste regelmatig met haar vader en zusjes naar Texel. “Dan vertrokken we om half vijf in de ochtend om de boot van elf uur te halen en hadden we de hele weg tegenwind. Je kent het wel.”